• Wed. Oct 27th, 2021

D-log Blog

Blogs for people

Milyen fizetést kap Magyarországon egy programozó?

ByEditor

Sep 24, 2021

Minden kezdet nehéz és karrierváltáskor vagy szabadúszónként sokszor kell szembesülni hullámvölgyekkel anyagi téren. Éppen ezért érdemes elgondolkodni, hogy újonnan választott szakmád olyan szakterületről legyen, ami kezdőként is jól fizető, biztos jövedelmet biztosít számodra. Ha egy ideje azon töröd a fejedet, hogyan tudnád 8/24-es depresszív munkahelyedet leváltani és változtatni sorsodon, elvégezni egy fejlesztő tanfolyamot az egyik legjobb dolog, ami történhet veled.

Fejlesztőnek lenni nem csak csábítóan hangzik, hanem valódi előnyökkel bír: gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatsz és ha szabadúszóként vállalsz feladatokat, azt is magad választhatod meg kiknek és milyen projekten dolgozol. Persze még mielőtt tanulásra adod a fejed érdemes egy igen fontost kérdést feltenni… Vajon mennyi, az annyi?

Сколько зарабатывают программисты в месяц и от чего зависит уровень дохода - Blockchain for connecting people

Karrierváltás = magasabb fizetés?

Sajnos a képlet nem ennyire egyszerű, de általánosságban elmondható, hogy Magyarországon a fejlesztő ritka, mint a fehér holló. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy a megbízók hajlandóak nagyobb összeget is kifizetni egy-egy jó szakembernek. Magyarországon a fejlesztők fizetése évek óta magasan vezet.

Mennyit is keres egy frissen végzett fejlesztő?

Nehéz kérdés… hiszen, mind a munkavállalók, mind a cégek szeretik titokban tartani a béreket. Ehhez társul a tény, hogy a programozó szakma az informatikusoktól a szoftverfejlesztő pozíciókig nagyon széles palettán mozog, emiatt viszonylag nehéz nevesíteni az összeget, amit a hazai programozók hazavihetnek. De több felmérés és forrás igazolja, hogy a kezdő programozó fizetése bruttó 300 – 400.000.- forint között mozog, míg senior kollégáik akár bruttó 1 millió forintos bevétellel gyarapítják számlájukat havonta. Nézzünk egy picit a dolgok mélyére.

Программист картинки, стоковые фото Программист | Depositphotos

Milyen fejlesztői szintek vannak?

A klasszikus szintek Junior, Medior és Senior, de ez minden cégnél más és más, hiszen különböző elvásárokat támasztanak a kollegákkal szemben. Általánosságban Junior szinten 1-2 éves releváns szakmai tapasztalat, Medior szinten 3-5 éves, Senior szinten pedig 5+ éves szakmai tapasztalatot várnak el.

Milyen fejlesztői fizetési szintek vannak?

1) Fejlesztők

Junior fejlesztők

br. 320-450.000

Medior fejlesztők

br. 450-600.000

Szerver oldali, Java, JavaScript

br. 550.000-800.000

FE, Android, iOS, Cross platform

br. 600.000 – 900.000

6 задач, с которыми штатный программист 1С не справится

2) Tesztelők

Junior tesztelők

br. 330.000

Medior tesztelők

br. 500.000

Senior tesztelők

br. 850-950.000,

Architect

br. 1.2M

3) Infrások: Rendszermérnök, hálózati mérnök

Junior

Jr.: 400.000

Medior

br. 550.000-650.000

Senior

750-950.000
(ha TL feladatok is vannak + 7/24 on call)

forrásunk a fenti adatokhoz, több éves szakmai tapasztalatunkon alapul.

Профессия программист C++: особенности, зарплата, перспективы

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a vidéki és a fővárosi bérarányok között van némi különbség a főváros javára, de a fejlesztői fizetések bérszínvonala az ország minden szegletében magasabb az átlag magyar bérekhez képest.  Aki tehát érzi magában a késztetést és a motivációt, hogy megtanuljon egy új szakmát, egy fejlesztői képzés elvégzése gyors és kézenfekvő alternatíva egy új és jól fizető karrier felé. 

Mennyit keres egy fejlesztő külföldön?

Ha őszinték akarunk lenni, sokakat csábítanak a külföldi lehetőségek és a fejlesztő tipikusan az a szakma, amelyre óriási a kereslet világszerte. Joggal merül fel a kérdés, mennyit fizetnek egy programozónak a határon túl?

Ebben a kérdésben talán a Code Mentor kutatására érdemes leginkább hagyatkozni, amely során mindösszesen 5302 szabadúszó fejlesztő bevonásával igyekeztek betekintést nyerni a programozók számára kifizetett munkadíjakra a nagyvilágban. Nem meglepően legjobban az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon élő programozók járnak ők akár 70 $ / óra. A kanadaiak óránként 65 dollárt gazdagodnak. A Közel-Keleten és Nyugat-Európában 64 dollár és 63 dollár órabérre számíthatunk.

Sajnos egyre több jó szakember megy ki külföldre, ahol ugyan jóval többet tud keresni, de az albérlet, a mindennapi élet is jóval drágább, mint itthon. Mi alapvetően egyrészt szeretjük inkább hazacsábítani a jó szakembereket másészt pályamódosító munkavállalókat IT szakemberekké képezve arra ösztönözzük diákjainkat, hogy itthon találják meg számításukat a jól fizető programozói karrierlehetőségeket kiaknázva. Jelenleg Magyarországon több mint 22 000 nyitott pozíció van az informatikai szektorban!

💡Tipp: A programozói szakma nagy előnye, hogy nem helyhez kötött, sőt gyakran maguk a cégek is előszeretettel alkalmaznak külsős munkatársat. Ha mindenképpen külföldi projektekkel szemezel, multinacionális berkekben előrelépést jelenthet a cég külföldi partnerirodáival közös projekteken dolgozni. Aki programozó szeretne lenni nagyon fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy milyen tulajdonságok és skillek kellenek ahhoz, hogy sikeresen válthassanak pályát. Szerencsére erről már korábbi cikkünkben írtunk.

Magyarországon mintegy 22 ezer betöltetlen állás van a magas programozó fizetések ellenére

Mennyi idő megtanulni fejleszteni?

Van az a pont, amikor úgy érzed megrekedtél és aktuális munkáltatódnál, tanult szakmádban nem találod a fejlődési lehetőséget és a potenciált, hogy felépíthesd az életet, amelyet szeretnél. Ha úgy érzed végérvényesen a tűréshatárodhoz érkeztél szakmai életedben fontos szempont, hogy a karrierváltás gyorsan és gördülékenyen menjen végbe anélkül, hogy kiesnél a munkából és ne legyenek anyagi nehézségeid, amit egy esetleges fizetéskiesés okoz az átállás ideje alatt.

Ebből a szempontból is csak bátorítani tudunk, hogy a fejlesztővé válás útjára lépj, ha megvan az elhatározás. Programozói karriert építeni a bizalomfejlesztő fizetés mellett azért is megéri, mert egy jól felépített tanfolyamot választva, akár néhány hónap alatt felkészült szakemberré képezheted magadat és jócskán lerövidítheted a megrekedtség tortúráját életedben.

Egyetemi képzés vagy junior programozó tanfolyam?

A felsőfokú oktatás nem rossz az IT terén, de alapvetően hosszadalmas és a digitális kor gyors változásaira nem feltétlenül tud reagálni a tananyag menetközben.

A Progmatic Academy tanmenetét úgy állítottuk össze, hogy képzési struktúrája garantálja számodra, hogy alig 5 hónap alatt teljesen kezdő szintről versenyképes programozói ismeretekkel gazdagodj. Oktatóink között egyetemi tanárok, IT felső vezetők adják át a legaktuálisabb tudásukat. Képzéseink naprakészek és nagyrészt a Java programozói nyelvre építenek, amely tudás a nagyvállalatok körében aduász lehet számodra a későbbiekben.

Зарплаты программистов в Италии на рынке труда

Programozd át a karriered, a Progmatic segít elérni céljaid

Segítünk, hogy akár szabadúszóként is sikeres karriert indíts: tanfolyamaink az alapos felkészülést támogatva emelt óraszámban szerveződnek, nagyon nagy figyelmet szentelünk diákjaink egyéni tempójára. Mentorok bevonásával és karrier menedzsment tréninggel támogatjuk a kezdeti lépések magabiztosságát a fejlesztői karrier felé. De, ami ennél is fontosabb: nálunk egy igazi egymást támogató közösség részévé válsz, ahol a diákok és egykori hallgatók is aktív kapcsolati hálóként támogatják egymást a karrierépítésben.

 

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre.

[contact-form-7 id=”2208″ title=”Untitled”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *